Met pensioen in Amerika
‘The American Dream’, alles is mogelijk, als u maar hard genoeg werkt. Maar hoe zit het met pensioen? Is dat ook onderdeel van die Amerikaanse droom?
Het Amerikaanse pensioenstelsel is voor een groot gedeelte afhankelijk van individuele verantwoordelijkheid en eigen bijdrage. Voor veel mensen is het wel lastig om te sparen voor later. Hierdoor werken veel mensen langer door of hebben ze 2 banen. Gelukkig is er een beperkte basisvoorziening vanuit de overheid. Social security In Amerika heeft iemand recht op ‘Social security’ als diegene minimaal 10 jaar heeft gewerkt. Dit is het overheidspensioen. Elke Amerikaan draagt bij aan deze voorziening door het betalen van de ‘Federal Insurance Contributions Act’ (FICA) belasting. Werkgevers en werknemers betalen een deel van het salaris aan deze belasting.
Social security gaat uit van herverdeling. Dit betekent dat mensen met lagere inkomens in verhouding een hoger percentage van hun gemiddelde inkomen ontvangen dan mensen met hogere inkomens. Voorbeeld: iemand die 3 keer modaal verdient, heeft maar recht op 29% van het opgebouwde overheidspensioen. Op 67-jarige leeftijd kan een Amerikaanse burger met pensioen. Dan heeft diegene recht op de volledige uitkering. Eerder gebruikmaken van de ‘Social security’ kan ook, maar dan is deze uitkering lager. Gemiddeld ontvangt een Amerikaan per maand 1.540 dollar vanuit de Social security.
Toch niet zo verschillend? In Amerika is het ook mogelijk om vrijwillig deel te nemen aan de pensioenregelingen van werkgevers. De ‘Defined Benefit Plans’ zijn gebaseerd op het salaris en het aantal jaren dat iemand in dienst is. Ook uit deze regeling ontvangt een gepensioneerde een maandelijks bedrag. Daarnaast heb je ook nog de ‘Defined Contribution Plans’ waar werknemers een deel van hun salaris bijdragen. Het uiteindelijke pensioen hangt dan af van hoeveel er is bijgedragen en de beleggingsresultaten. Als laatste kunnen Amerikanen ook nog zelf sparen op individuele pensioenrekeningen. Uiteindelijk lijkt het stelsel best wel op het stelsel dat we in Nederland hebben. Ook het Amerikaanse stelsel is namelijk opgedeeld in 3 lagen. Maar de invulling van het stelsel is wel heel anders.